Wat is podotherapie?

Voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Zonder hier bij stil te hoeven staan kan men hier jaren mee vooruit. Omdat we met zijn allen gemiddeld steeds ouder worden moeten we met hetzelfde “gereedschap” steeds langer doen. De kans dat we in ons leven te maken krijgen met voetklachten wordt daardoor steeds groter. Op dat moment komt de podotherapeut in beeld.

Niet alleen voetklachten...

Patiënten met voetproblemen kunnen ook andere lichamelijke klachten of afwijkingen krijgen aan bijvoorbeeld enkels, knieën, heupen of rug. Of andersom, patiënten kunnen ook klachten hebben aan enkels, knieën, heupen of rug die voortkomen uit een afwijkend functioneren en/of afwijkende stand van de voet(-en). De podotherapeut is specialist op het gebied van de voet en behandelt deze klachten. Of klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, de podotherapeut kan u wellicht helpen.

 

Wat doet een podotherapeut?

De podotherapeut is gespecialiseerd in het diagnosticeren, herkennen en behandelen van voetklachten en klachten aan het bewegingsapparaat (voet, enkel, knie, heup en rug) als gevolg van een afwijkende voetstand en/of werking van de voet.

 

Wat is sportpodotherapie?

Sportpodotherapie bestaat uit het verbeteren van de kwaliteit van sporten door de atleet. Hierbij richt sportpodotherapie zich specifiek op het optimaal houden en het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid voor zover deze van invloed (kunnen) zijn op het ontstaan van sportblessures. Dit door het voorkomen, opheffen, verminderen en/of compenseren van problemen aan het bewegingsapparaat. Bij sportpodotherapie richt men zich inhoudelijk vooral op het functioneel toepassen van (sport) podotherapeutische methoden en technieken bij sport gerelateerde problematiek. Het analyseren van de diverse sporten, het maken van een gedegen bewegingsanalyse van de (geblesseerde) sporter en het koppelen van de juiste therapie aan de conclusies van het sportmedisch (voet) onderzoek staat hierbij centraal.

 

Wat is kinderpodotherapie?

Een kindervoet maakt een zeer snelle ontwikkeling door. Het is daarom verstandig om kinderen met voetklachten of motorische problemen (ook op jonge leeftijd) te laten controleren door een podotherapeut. Die problemen kunnen zich uiten in bijvoorbeeld een opvallend looppatroon, een opmerkelijke houding of een sterk afwijkende voetstand. Het negeren van eventuele problemen kan, ook op latere leeftijd, in andere delen van het lichaam (zoals benen, heupen of rug) klachten gaan veroorzaken.