Pronatie van de voet

Pronatie heeft te maken met de manier waarop u uw voet afwikkelt tijdens het lopen. Pronatie is een natuurlijk verschijnsel dat ontstaat als u leert lopen. Is er sprake van onderpronatie of overpronatie dan is een bezoek aan de podotherapeut aan te raden.
Wilt u direct een afspraak maken voor podotherapie? Neem contact op met Voetzorg Lansingerland. Bel ons op 010-8887702. We plannen direct een afspraak met u in.

Maak een afspraak

Podotherapie Voet Voetzorg Lansingerland

Wat is overpronatie of onderpronatie?

Normale pronatie betekent dat de voet op de juiste punten en met de juiste intensiteit de grond raakt. Afwijkingen in de pronatie van de voet zijn onderpronatie of overpronatie.

Overpronatie wil zeggen dat uw voet doorzakt bij het lopen. ‘Naar binnen lopen’ heet dit in de volksmond. Veel mensen hebben daar enigszins last van. Maar te veel overpronatie is niet goed. Dan kunt u last krijgen van uw voeten, maar ook van uw rug of knieën.

Onderpronatie wordt ook wel supinatie genoemt. Bij onderpronatie komt de buitenkant van de hiel terecht in een te grote hoek. U loopt dan ‘naar buiten’. De voet vangt de schokken bij het lopen daardoor onvoldoende op. Die schok komt terecht op het onderbeen. Dat is niet wenselijk.

Oorzaken ovepronatie en onderpronatie

Overpronatie of onderpronatie kan aangeboren zijn. Maar het kan ook gedurende uw leven ontstaan. De oorzaken van onder- of overpronatie zijn:

  • U heeft een staand beroep
  • U heeft overgewicht
  • Uw schoenen zijn niet stevig genoeg
  • U sport erg veel

Oplossing voor overpronatie en onderpronatie

Gelukkig zijn de klachten bij overpronatie of onderpronatie goed behandelbaar. Corrigerende steunzolen kunnen helpen bij een juiste pronatie van de voet. Orthopedische schoenen zijn een eventuele tweede optie. Spiertrainingen hebben vaak minder effect.

Consult bij onderpronatie / overpronatie

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als u last krijgt rondom de pronatie van uw voeten. Maak een afspraak bij Voetzorg Lansingerland. Bel met 010 – 888 77 02.

Gerelateerd aan pronatie voet

Podotherapeut Youri van HoutenHeeft u klachten waarbij uw voet, enkel, knie, heup of rug een rol spelen. Dan kan podotherapie u mogelijk verder helpen. We nemen graag de tijd om uw klacht goed door te nemen. Maak een afspraak via 010-8887702 of via onderstaande knop.

Youri van Houten, Voetzorg Lansingerland

Maak een afspraak